Ajankohtaista

Oma linja -infopaketti 1: Eriarvoistuva peruskoulu on ilmestynyt

Mikä mättää peruskoulussa?

Jopa 10 000 nuorta jää vuosittain ilman peruskoulun jälkeistä koulutusta. Heidän syrjäytymisriskinsä on suuri. Peruskoulu ei ole enää oppilaille tasa-arvoinen ja oppimistulokset heikkenevät huolestuttavasti.

Oma linja -tutkimushankkeen nuorten syrjäytymiseen pureutuva ensimmäinen infopaketti on nyt ilmestynyt. Infopaketti kertoo, mikä peruskoulussa mättää ja mitä ehdotamme ongelmien ratkaisuksi. Infopaketti on osa Oma linja -tutkimushankkeen tuloksia ja se pohjaa erityisesti professori Jouni Välijärven parin vuosikymmen kokemukseen PISA-tutkimuksista. Infopaketin tarkoituksena on avata olemassa olevan tutkimuksen kautta Oma linja -hankkeen taustalla olevaa ilmiötä, eli nuorten syrjäytymistä.

Lataa infopaketti täältä.
Tulostinystävällinen versio infopaketista on ladattavissa täältä.

Jouni Välijärvi oli 9.8. keskustelemassa Ylen A-studiossa peruskoulusta. Keskustelun voi katsoa Yle Areenasta.

Tulokset-osioon olemme koonneet kotimaista tutkimustietoa nuorten koulutusvalinnoista, koulutuksesta, nuorten syrjäytymisestä sekä toimiviksi havaituista keinoista syrjäytymisen ehkäisemisessä. Osiosta voi esimerkiksi lukea opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle koostettu raportti Tasa-arvon toteutuminen suomalaisessa peruskoulussa.